2010
   
   
Музей по история на физическите науки


ЯНУАРИ

    Клубът на физика организира традиционно Коледно-Новогодишна среща на 8 януари (петък) в ресторанта на БАН в Централно управление от 18:30 ч. с куверт 15 лв.ФЕВРУАРИ

    Клубът на физика покани своите членове на годишната изложба “Карикатура“ на Съюза на художниците на ул. Шипка (до Университета) на 5 февруари 2010 г. (петък) от 17:00 ч. и кафе парти на партера от 18:00 ч.МАРТ

    Клубът на физика организира лекция на проф. Николай Велчев на тема “Нови афоризми“, музикални изпълнения и кратък отчет за едногодишната дейност на Клуба от председателя Стефан Балабанов на ул. “Оборище“ № 17 в Музикалното училище “Л. Пипков“, трети етаж, Първа зала на 5 март (петък) от 17:30 ч.

    Клубът на физика беше поканен на картинна лекция и дискусия на тема “Как художниците виждат Възкресение Христово" с Хари и Пенка Атанасови в салона на книжарница “Верен“ на ул. “П. Р. Славейков“ № 1 на 25 март 2010 г. от 18:00 ч., съпроводена с музикално въведение. Входът е свободен.АПРИЛ

    Клубът на физика и фондация “МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ТАЛАНТИ“ организира Великденски концерт с участието на учредителите на фондацията АЛЕКСАНДРИНА МИЛЧЕВА-пеене, АНГЕЛ СТАНКОВ-цигулка, ЙОСИФ РАДИОНОВ-цигулка, АТАНАС КУРТЕВ-пиано, ЯВОР ДИМИТРОВ-композиция и тяхни изявени ученици в Софийската градска галерия на ул. “Гурко“ № 1 на 6 април 2010 г. от 18:30 ч. Вход свободенМАЙ

    Клубът на физика се присъедини към протеста на Софийски университет на 11 май 2010 г. от 10:00 ч. на стълбите пред Централния вход срещу пагубното за науката и образованието орязване на финансирането им.

    Клубът на физика организира сбирка на тема “Наноразмерни материали като причина за деформацията на Земното магнитно поле“ с доклад на инж. физик Димо Гарланов. Лекцията се състоя на 21.05.2010 г. (петък) от 17:30 ч. на 4-ти км в сграда № 11 на Химическия институт на БАН, І етаж в семинарната зала на Института по катализ при БАН.


СЕПТЕМВРИ

    Съюзът на физиците в България покани своите членове, колеги и приятели на помен – 40 дни от смъртта на акад. Матей Матеев и съпругата му Румяна, който се отслужи в църквата “Света София“ на 2 септември 2010 г. (четвъртък) от 16:30.ОКТОМВРИ

    Клубът на физика организира разходка сред красивата природа на западните покрайнини и среща със сънародници в Димитровград, Сърбия. Българското име на града е Босилеград. Тръгване от София на 09.10.2010 г. в 08 ч. от площад Александър Невски (до Художествената академия). В Димитровград - среща с Иван Николов, директор на Българския културно-информционен център (10:30 - 11:30). Разглеждане църквата и килийното училище в село Извор (11:30 – 13:00). Поклонение пред паметника на Васил Левски в Димитровград. Обяд и свободно време (13:30 - 15:30). Отпътуване за България в 15:30. Почивка в гр. Кюстендил. Градът има приятни кафенета и голяма търговска улица. Посещение на музея на Владимир Димитров - Майстора. Потегляне от Кюстендил в 18:00 ч. и пристигане в София около 20:00 ч. Необходим е задграничен паспорт. Цена 26 лв.

    Клубът на физика организира посещение на изложбата на Хари и Пенка Атанасови (с тематика главно от Родопите) в Арт галерия “Икар“, която се намира в бизнес център “Платиниум“ на ул. “Бачо Киро“ № 26-28 на пресечката с улица “Екзарх Йосиф“ на 15 октомври 2010 г. (петък) от 17:15 ч. Художниците са имали изложби в Америка и други страни. След изложбата посетителите бяха поканени на чаша кафе.

    Клубът на физика покани на премиерата на книгата "ПОСТИЖЕНИЯ НА ПРИЛОЖНАТА ФИЗИКА В БАН" ОТКРИТИЯ И ИЗОБРЕТЕНИЯ НА УЧЕНИТЕ ОТ ФИЗИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ С АНЕБ И ИФТТ ПРЕЗ ХХ ВЕК" в автор Крум Коленцов. Премиерата беше открита с изпълнение на пиано от Велислава Коленцова. Книгата представиха акад. Ячко Иванов и акад. А. Г. Петров. Промоцията се състоя на 6 октомври 2010 г. (сряда) от 17 часа в Големия салон на Централно управление на БАН.НОЕМВРИ

    Клубът на физика организира представяне на романа “Неразбраните“ на Божидара Цветкова на 02.11.2010 г. (вторник) от 18.30 ч. в салона на читалище “Славянска беседа“ на ул. “Г. С. Раковски“.

    Клубът на физика организира традиционна есенна екскурзия до манастира "Свети Теодор Стратилат" на 7 ноември 2010 г. Манастирът се намира над село Балша (Софийско) в подножието на Стара планина. Тръгване от метростанция "Сердика" в 10 часа. От последната станция на метрото в квартал Обеля се взема автобус до село Балша.

    Управителният съвет на Съюза на физиците в България в заседанието си на 17 ноември 2010 г., което се проведе от 14 часа на ул. Дж. Баучер, Физически факултет, 4 ет., беше информиран за състоял се борд на директорите на институтите на БАН под председателството на акад. Н. Съботинов в отсъствието на декана на Физическия факултет. Поради смъртта на акад. М. Матеев за главен редактор на Bulgarian Journal of Physics е избран ст.н.с. І ст. дфн Николай Тончев. В изказването си новият главен редактор подчерта разбирането с какво се е нагърбил заради трудното финансово положение. Има амбицията списанието да се запази. Надява се издателство Херон на Иля Петров да повиши качеството. Липсата на импакт фактор отблъсква хората в момента. Поставя си като задача в следващите 2 години списанието да излиза регулярно и да се плати сумата от 1000 долара на организацията, която следи импакт фактора. Доклади на БАН има импакт фактор. До момента от Bulgarian Journal of Physics са излезли всичките четири книжки за 2009 г. От 2010 г. са готови 1, 2 и 3 книжка, които не са платени. Няма материали за 4 книжка. Решено бе 4-та книжка на Bulgarian Journal of Physics за 2010 г. да бъде посветена на акад. Матей Матеев.

    Управителният съвет на Съюза на физиците в България обсъди стратегическия план за бъдещето на Европейското физическо дружество и образователните стандарти по физика у нас.

    Управителният съвет на Съюза на физиците в България реши да се съберат e-mail адресите на всички членове на Съюза на физиците в България.


Начало

Съюз

Създаден: 20 01 2010 г.
Променен: 22 02 2015 г.